av Amiry-Moghaddam Mahmood | mai 3, 2009  

Delara skal ikke dø forgjeves

Igår var en spesiell dag. Fra tidlig morgen var jeg opptatt av “banaliteter”.

Plutselig kom det en kort mekding som fikk meg til å glemme alt. “…Delara ble henrettet idag”

Resten av dagen var jeg i mer eller mindre sjokk. Prøvde iblant å glemme meldingen. Men bildet av Delara var i bakgrunnen hele tiden.

  

  

Verst var det da jeg skulle legge meg. Følte meg tom. og utslått. Det begynte å gå opp for meg hva som hadde skjedd. Bitter smak av nederlag. De har drept symbolet for kampen vår, forran øyne våre. Følelsen av å ville skrike men ikke få det til, som i et mareritt.

Idag var det bedre. Det hjalp med tårer. Det var Delara’s begravelse. Med flere hundre tilstede. Klar for en enda hardere kamp.

Vi skal ikke la Delara gå i glemmeboka!

Delara’s navn skal nevnes hver gang det er snakk om Iran.

Hver gang våre politikere skal ha “dialog” med presteregimets representanter, må de spørre hvorfor Delara ble hengt? hvorfor gjorde de det på denne måten? hvorfor kunne ikke hun i det minste se mor og far for siste gang? hvorfor kunne ikke advokaten hennes være tilstede og høre hennes siste ønske?

Representanter for næringslivet skal ha med seg bilde av Delara og huske hva slags styre de forhandler med.

og jeg har lyst å ta et par ord med FN, som disponerer sin talerstol til Ahmadinejad, representanten for et regime som myrder barn.

Ja, og neste gang vår Utenriksminister skal gi mullahregimets representant svar på tiltale, må Delara’s navn med.

Ikke la Delara dø forgjeves.

På onsdag skal det være et arrangement for Delara. Detaljer kommer senere.

Ses  da!

 ———————

LES OM DELARA’S BEGRAVELSE HER

VG

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Din blogg er viktig. og bær lesest av fler

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Selv om jeg forstår og deler både sorgen og sinnet mange kan føle i situvasjoner som denne, så tror jeg dessverre at vi bommer litt på ”motstands metoden”.

Det er ikke bare et (mullah) regime som står bak metoder som dette, men en kultur, en flere tusen år gammel folkehistorie og levemåter i et av verdens gamleste land.
Hvis stakkars Delara ble hengt, så er det ikke bare på grunn av et korrupt og tåpelig regime, men på grunn av urgamle metoder i regionale ”distrikts domstoler” som fungerer fullstendig uavhenging fra det sentrale ”regimet”. Delara ble hengt i henhold til Iranske låver og tradisjoner som desverre er som de er (signerte menneskerettighest konvensjoner eller ikke) og det er svært lite som kan gjøres med dette fra lille Norge eller fra FNs talerstol for den saks skyld.

Det er bare Iranerne (og ingen andre) som kan forandre (utvikle??) den kulturen og de tradisjonene de lever i og etter. Dette kan bare skje i en normal og desverre meget langsom evolusjon av en a verdens elste kulturer som er ”hellig” overbevist om at de har veldig lite å lære fra våre vestlige ”moderne” kulturer.

Desverre så tror jeg at de ”motstands metodene” (Norsk og internasjonalt politisk press på Iranske myndigheter) er fullstendig kontre produktiv og ”Delara saken” er et sørgelig men typisk eksempel på dette.

Med min lille erfaring med den Iranske kulturen og Irans rettsvesen så er jeg overbevist om at hvis ”Delara saken” ikke hadde fått en slik internasjonal ”blest” så hadde denne dommen kunne blitt omgjort enten ved en rettslig bestemmelse eller ved en forgivelse fra ”offerets” familie. Desverre så ble det ikke slik.
Istedet følte dommstolen i Gilan provinsen (etter sterkt sentralt nasjonalt og internasjonalt press) at de måtte bevise at de fortsatt hadde ”makten” (i en fillesak) og at de gjør akkurat som de vill (internasjonalt press eller ikke), at de kan dømme hvem de vill til døden uansett hva den ”dekandente”, ”umoralske”, og ”hykeliske” vesten mener.

Atefeh: Hei Oluf Le Bedouin , og takk for kommentaren. Du har flere viktige poeng i din kommentar. Jeg er til en viss grad enig med deg at også kultur-elementer spiller en rolle her, men det er ikke avgjørende i saker som denne.
Vi må huske denne saken fikk stor oppmerksomhet i Iran og i de siste ukene har flere aviser skrevet artikler om Delara og henrettelse av mindreårige. Det foregår en bevegelse mot henrettelse av mindreårige. Iran er det landet i verden som henretter flest mindreårige, og eneste landet som henrettet barn i 2008. Du mener vel ikke at Iran’s kultur og folk er de mest primitive i verden? Vi må heller ikke undervurdere den rollen slike regimer og deres lover har når det gjelder folk’s kultur og verdigrunnlag.
Det blir fro enkelt å si at denne oppmerksomheten førte til at domstolen i Gilan henrettet Delara på trass. Jeg tror tvert i mot, verdenssamfunnets passivitet i de siste ukene førte til dette. Mullahene i Iran er pragmatiske. Du kjhenner til systemet i Iran og vet at Iran’s mullaher ikke er som Taliban. De tenker alltid på gevinst og tap i en sak.

Delara skulle henrettes for ca 3 år siden. Flere ganger har hun vært nær henrettelse men saken har blitt utsatt pga press.
Vi har også flere andre saker som har blitt utsatt men løst pga press.
Den endelige løsningen kommer selvfølgelig når Iran får et demokratisk styre men til da mener jeg at vi må sette press på regimet i Iran for å få dem til å forstå at deres praksis vi føre til konsekvenser.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hei Pomperiposa, og takk for kommentaren.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hei.M
Jeg ønsket å kunne komme på onsdag,men tror ikke det.Jeg må bare si at jeg ikke glemmer Delara.Hun er fra den byen som jeg er fra,samme alder som meg.Tenker mye på hun,og tenker mye på det at kanskje jeg hadde sett henne i Rasht en gang???

Jeg tenkte på henne hele igår,og kan ikke glemme henne.

Klem.V.

Hei V.
Ja, det var utrolig trist! En maktdemonstrasjon fra regimets side mot en uskyldig og forsvarsløs jente. Det skal være et arrangement på onsdag. håper å se dere der.
hilsen
Mahmood

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hvorfor kaller du dèt for en banalitet…? :roll:

atefeh: Jeg var opptatt av banaliteter FØR meldingen kom.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Bruk av dødsstraff er opprørende, uansett hvilke regimer som benytter seg av det.
Når en leser hendelsesforløpet virker det også som om iranske myndigheter er mest opptatt av å demonstrere maktbruk.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Neste gang vår utenriksminister adresser Iran fra talerstolen håper jeg FN har erklært sionismen som rasisme. For det er jo nettopp det den er, rasistisk.

Jeg er enig at det er opprørende å lese om denne henrettelsen, og det er viktig at man tar sterk avstand fra at sånt skjer. Det ser heller ikke ut til at vår regjering har problemer med å uttrykke seg el. fordømme Iran for sine udåder. De har det langt vanskeligere å adressere Israel’s ugjerninger, utenomrettslige henrettelser. Det virker som om visse politikere får krampe i stemmebåndet hver gang de skal fortelle Israel noe.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

i morgen er det glemt, sånt der skjer hele tiden der nede og dem får ingen konsekvenser for deres handlinge. i morgen er en ny dag og gårsdagen er gått i historie!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hun ble sikkert voldtatt mange ganger før hun måtte bøte med livet ….det burde være mer press på iranske myndigheter fra omverden !!!!
det er inhumant å gjøre ende på livet til en person på den måten !!!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

og mens kvinner i iran ikke har rettigheter, så fortsetter luksushorene her i landet å kjempe om rettigheter til å flashe de stygge hengepuppene sine her i butikker og badehaller..

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Først Irak. Håper Iran er neste.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Ja jeg tror nokk vi er stort sett enige i denne saken.
Irans kultur er overhodet ikke primitiv men av og til så veldig forsjellig fra det vi kan være vant til fra Norge. Du som Iraner (Iransk opprinnelse) og jeg som Normann i Iran (gift og bosatt her i mange år) kan sikkert bli enig om at det er mange ting som er akkurat det samme i begge land samtidig som at det er andre situvasjoner hvor vi er på vidt forsjellige planeter.

Iran har en historie og en kultur som er flere tusen år gammel. Dette sammen med en religion (Islam) som har mildt sakt liten interresse i å evoluere, gjør at den gjevne Iraner (i Gilan provinsen f.eks.) føler at han har veldig lite å lære fra Vesten og spesielt den kristne kulturen. Desverre så tror jeg at storparten av Irans befolkning ikke støttet oss i denne saken og da blir det fullstendig håpløst og legge press på de Iranske styresmakenen.
Selvfølgelig kan vi finne et par milioner Iranere (mest i den nordlige delen av Teheran) som deler vårt syn, men i forhold til nesten 70 milioner Iranere så blir det veldig lite.

Der vi kansje ikke er så enige, er i metoden og mot hvem ”kampen” skal holdes.
Selv om jeg ikke har noe spesielt til overs for det aktuelle regimet i Iran, så tror jeg at det ikke er regimet som skal klandres og angripes i dette tilfellet, men desverre Irans kultur og religiøse tradisjoner som er mye mere ankret inn i befolkningen enn dette ”nye” og du har fulstendig rett, meget pragmatiske regimet.

Helt ærlig så tror jeg at de sentrale stryresmaktene la press på Gilan provinsen (du har rett det tok tre år) for at de ikke skulle henrette Delara. ”Teheran”, ”mullaene” som er meget pragmatiske hadde overhodet ingen interresse (heller tvert imot) i at hun skulle bli henrettet.
Jeg tror at Delara ble hengt fordi den lokale domstolen i Rasht trengte sterkt og bevise at de fortsatt har kontrol og at Islams lover fortsatt gjelder.
Ikke glem at så lenge offrets familie ikke kunne tilgi Delara og en ”blodpenge” løsning kunne finnes, så hadde egentlig dommstolen ikke noe annet valg en å henrette henne.
Selfølgelig så hadde hennes unge alder og usikkerheten om at det var virkelig hun som hadde begått mordet kunnet spille til hennes fordel men ”blesten” og det internasjonale presset (også fra Teheran) gjorde at det ikke virket.

I saker som denne så tror jeg at det er et par viktige ting som ikke må undervurderes:
Den reelle makten og uavhengiheten som lokale domstoler har er mye større en det man er vant til i Vesten. Irans kultur og tradisjoner (spesielt religiøse) er mye sterkere og allmenlig akseptert enn det vi kan være vant til på våre breddegrader.

Det er derfor (i dette tilfellet) Irans kultur og tradisjoner som må forandres, og å forlange det fra Irans styresmakter (uansett hvor dårlige de kan være), spesielt når de har nesten full støtte i befolkningen, har veldig liten hensikt.

Det blir omtrent som om at Iran forlangte fra Norge at vi skulle slutte å spise gris eller brunost fordi det er imot Iranske normer. Joda jeg vet at det ikke kan sammenlignes med menneskerettigheter men jeg er sikker på at du skjønner hva jeg mener.

Atefeh:
1) Alle dødsdommer MÅ undertegnes av Shahroudi som er sjefen for domstolssystemet og sitter i hovedstaden Teheran (og som er direkte utnevnt av den åndelige lederen Khamenei). Shahroudi har skrevet under dødsdommen til Delara og sendt henrettelsesordre. Han kunne ha lat være å gjøre det. I følge advokaten har det vært mange tekniske bevis som kunne støtte Delara’s uskyld, men Shahroudi tok ikke hensyn til disse. Altså: Delara’s henrettelse var godkjent fra øverst hold og io strid med FN’s barnekonvensjon som Iran har ratifisert og som er rettslig bindende.

2) vi har fleer eksempler på folk som skulle henrettes fo drap, og hvor familien til den drepte ikke ville tilgi (eller akseptere blodpenger), men henrettelsene ble utsatt av Shahroudi og saken ble revurdert.

3) Alle dommere i provinsene i Iran blir direkte utnevnt av Shahroudi i Teheran. Systemet er emd andre ord langt mere sentralstyrt enn det noen ønsker å antyde.

4) i et land hvor ingenting overlates til tilfeldigheter , hvor et fredelig arrangement av 20 personer i en park ikke tolereres av regimet, er det vanskelig å tro at lokale myndigheter kan ha mulighet til å handle imot sentralmyndighetenes ønske

5) Derfor må regimets ledelse hodles til ansvar for henrettelse av Delara og alle andre mindreårige som har blitt eller skal henrettes i Iran

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg er fortsatt fullstendig enig med deg og du har teoretisk rett i alle de 5 pungtene dine.

En:

Men til syvende og sist så blir det bare den enkle realteten som vinner. Delara ble hengt og den lokale domstolen fikk sin vilje.
Selv om i dine (og andres) øyne makten er veldig sentralisert (noe som selvfølgelig er sant) og kan derfor holdes ansvarlig for dette, noe som jeg er også enig i, så er det jo bare en realitet at det var ”Rasht” som fikk sin vilje.
Det er jo selvfølgelig mulig at de sentrale styresmakter kunne ha insistert mer og omgjort denne dommen, men av en eller annen grunn så gjorde de ikke det.
De gjorde det ikke fordi storparten av den Iranske befolkningen var enig i dommen, de gjorde det ikke fordi den gjevne Iraner driter (unskyld språk bruken min) fullstendig i FN’s barnekonvensjon.

To:
Yepp!!! Men det var vel en haug med bestikkelser på gang utenom blodpengene.
Som du utmerket godt vet så kan alt ordnes med dollars.

Tre:
Ja du har helt rett, men de får nå ting som de vill til slutt, sentralstyrt eller ikke.

Fire:
Nei jeg tror ikke det. Ikke glem at de lokale domstolene bruker Islams lover og at det er bare umulig (bortsett fra med penger) å motsi Islams bestemmelser. Vi har nettop opplevd et prima eksempel på dette.

Fem:
Det er jeg helt enig i!!! Men når vi en gang har holdt dem for ansvarlig, og de driter (unskyld språk bruken igjen) fullstending i det, hva gjør vi da? Vi kan gneldre til krampen tar oss, men det hjelper overhodet ikke.

Hvis vi skal ha en forandring i dette så er det den Iranske kulturen og tradisjonene vi må forandre (jada jeg vet at det er sårende men det er bare sånn), så lenge populasjonen aksepterer (til og med støtter) et slikt rettsvesen og slike dommer så er det overhodet ikke noe håp om at den Iranske ledelsen kommer til å høre på Norge eller FNs rekomendasjoner.

Helt ærlig… Det er ikke Irans regime som henretter kansje uskyldige pikebarn. Joda de har mye på samvittigheten, men i dette tilfellet så er det hele Irans (og alle iraneres) kultur, religion, og tradisjoner som tillater dette.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

[...] vil jeg tilslutt takke Amiry – Moghaddam Mahmood for at han har våget å ta sitt ansvar og viser oss andre hvilket ansvar vi egentlig har som [...]

Atefeh: Takk! Leste artikkelen din! Bra skrevet.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hi Mr Oluf
jeg tror du kjenner ikke vi iranere veldig bra og som du synes selv er ikke veldig kjent med våres kultur heller. da er det best å være stum som de andre og ikke bedomme en helt nasjon.

hvorfor tror du ca 5 millioner iranere bor i verden rundt og kanskje 60 millioner vil heslt flytte ut av landet??? jeg synes ikke det er pga kulturen og det er regimet.
dessverre men det er mange som bedømmer oss iraner utfra det som de ser på NRK.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hi mahmmod
når på onsdag og hvor skal dere demonstrere??
Hilsen
Semira

Hei Semira, demonstrasjonen skal være på onsdag, kl 1500-1600, foran den iranske ambassaden, Drammensveien 88. Sees der :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kjære, Semira-Miss,

Jeg tror ikke dette er et sted vi kan diskutere oss imellom, og selv om jeg ikke deler alle meningene til blogginnehaveren så må jeg si at jeg fuldt ut respekterer hans standpungt. Derfor vill jeg helst ungå å rote til bloggen hans med unødvendig krangling.

Det er sikkert lettvint å påstå at jeg (som Normann) ikke kjenner Iranerne. Det er også hendig a ha NRK å vise til. Jeg tror at siste gang jeg så et NRK programm var i 1984.
Hvis du vill være så snill å lære meg litt om Iran, Iranere, og deres kultur, så er du hjertlig velkommen på mitt kontor når du vill:

Nr +98 (0) 912 216 60 81(Iransk mobil). Kontorene mine er i Arjentin Square, i Teheran.
Etter mange år i Iran (gift og fast bosatt), og etter og ha bereist landed på kryss og tvers, så er det altid interresant og lære noe nytt.

Hjertelig velkommen – ”Khosomadid”

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00