av Amiry-Moghaddam Mahmood | mars 10, 2010  

Ferden gjennom en uendelig liste av statlige drap

Har i de siste ukene jobbet med å lage årsrapporten om “dødsstraff i Iran i 2009“.

head-photo-final

Listen måtte sjekkes flere ganger. En måtte lese og en måtte sette tallene i et Excel ark mens man gjentok: 3. januar (3. januar), Zahedan (Zahedan), 2 menn (2 menn), narkotika (narkotika), henging (henging), i fengsel (fengsel)………4. januar (4. januar), Bandar Abbas (Bandar Abbas), 4 personer (4 personer),……. nesten hver dag, nesten i alle byer. Noen av byene har jeg minner fra. Stortsett gode minner fra barndommen. Husker veldig godt de store bølgene i Persia bukta våren 1980 da vi var i Bandar Abbas. Den karakteristiske lukten. Den blågrønne fargen. 15. januar (15 januar), Arak (Arak) ..  der har jeg aldri vært, men Leyla Mafi var derfra,.. 4 personer (4 personer) i fengsel, henging (fengsel, henging)…. Det er lett å la seg distrahere og tenke på andre ting, man må faktisk gjøre det for å komme gjennom den uendelige listen. Vi er bare i januar.

De fleste av disse over 400 hadde jeg ingen personlig forhold til. ja de fleste….

Noen hadde jeg fulgt i flere år. Noen av dere har også etterhvert fått et forhold til flere av disse gjennom denne bloggen eller Amnesty eller Iran Human Rights eller VG-nett eller nettavisen…

Mens vi fortsatt var i februar, begynte jeg å grue meg. Skjønte fort at det var 1. mai jeg gruet meg til. Tenk om 1. mai ikke fantes? 30 april (..30 april) en mann (en mann) Isfahan (Isfahan) henging (henging) fengsel (fengsel)…. holder pusten…… 1. mai (gjentar sakte: 1. …. mai), en kvinne (hvisker: en kvinne), mindreårig lovbryter (mindre…), Rasht (Ra……), henging (…….), fengsel (…….), DELARA DARABI (sukker dypt, tar meg sammen), kan fortsatt ikke tro at hun er borte, måtten det skjedde på, drømmer meg bort, blir fort brakt tilbake til virkeligheten:  2. mai (2. mai) 8 personer (Å, 8 personer), Taibad (Taibad) henging (henging) fengsel (fengsel),…… Juli måned var uendelig lang, 94 personer, det gikk på et vis. Ja vi klarte å gå gjennom august, september. Oktober var igjen vanskeligere pga Behnood Shojaee.

Så kom 22 desember: 2 menn (2 menn) ble hengt offentlig i Sirjan, sinte folkemasser kastet stein på bødlene og klarte å redde begge to. De overlevde men ble arrestert sammen med de som hadde reddet dem. Regimet gjorde enda et forsøk på å henge dem offentlig på det samme stedet som de hadde prøvd tidligere på dagen. Igjen ble de møtt av sinte folkemasser. Det ble løst skudd mot folkemengden. Men til slutt måtte mennene fraktes 18 mil nordover til et fengsel i Kerman hvor de ble hengt. Minst 7 demonstranter mistet livet i Sirjan. Men de lot ikke regimet gjennomføre sin makabre show! Har jeg sagt at jeg gikk to år på barneskole i Sirjan? 2. og 3. klassen på barneskolen. Det var der jeg så de første demonstrasjonene under revolusjonen mot Sjahen. Hvem vet kanskje vi allerede har sett de første demonstrasjonene mot dette regime også.  Kanskje våren er endelig på vei til Iran. Kanskje vi ikke skal lage en ny rapport til neste år??? Er det mulig?? Jeg gruer meg men har forsiktig håp…

 

VGs artikkel om rapporten

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Hei Mahmood

Nå ble det veldig bedre for politiske fanger og det er meningen at de skal hjelpe videre

takk
zohre

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hei;
Jeg lurer på om du hørte om “محمد یوسف رشیدی” som skal henrettes også! Hva kan vi gjøre? Jeg vil gjerne gjøre noe men vet ikke hva?!!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

ja, ja… det er jo så mange som blir henrettet der borte så vi kan vel ikke la våre vestlig emosjener bli involvert i dette. Det er jo som alle barn som lever her i norge med skilte foreldre, fordi det er mange av dem, så tenker vi at det er greit at hvet av disse barna har det vondt, får barndommmen sin ødelagt etc… fordi her har samfunnet akseptert at foreldre kan gjøre hva de vil. I Iran har den generelle befolkningen akseptert at et av straffemetodene er henrettelse. Sånn er det bare. Er lei av at Iranere som Moghaddam spiller på vår snillhet og godhet for lobbyer for sin egen politisk agenda. Tviler på at denne mannen føler noe som helst for disse som blir henrettet, han benytter seg bare av våre følelser for å skape blest rundt seg selv.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00